POLITYKA PRYWATNOŚCI HARDER

 

Podanie danych osobowych, a także zgoda na ich przetwarzanie są całkowicie dobrowolne. Wszelkie przekazane nam dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu, na jaki wyraziłeś zgodę. W przypadku, gdy postanowisz jednak nie podawać nam niezbędnych do realizacji zamówienia danych i nie wyrazisz zgody na ich przetwarzanie, niestety nie będziemy mogli zrealizować Twojego zamówienia. Prosimy, abyś pamiętał, że w każdej chwili masz prawo do aktualizacji lub całkowitego usunięcia swoich danych osobowych. Możesz to zrobić samodzielnie, jak i korzystając z naszej pomocy, której chętnie udzielimy. Zapewniamy Cię, że nasza firma przestrzega restryktywnej polityki bezpieczeństwa danych osobowych. Twoje dane osobowe są u nas bezpieczne i dokładamy wszelkich starań, aby poziom ten z roku na rok był coraz wyższy. Wierzymy, że zapoznanie się z naszą polityką prywatności pozwoli Ci poczuć się bezpiecznie i cieszyć zakupami.

 

 I. Postanowienia ogólne

 

  1. Niniejsza polityka prywatności Strony Internetowej i Panelu Klienta ma jedynie charakter informacyjny i nie stanowi źródła obowiązków dla Usługobiorców lub Klientów Harder.
  2. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem Strony Internetowej i Panelu Klienta jest FITNESSCLINIC SP. Z O.O. NIP: 8672243894, REGON: 368275068, z siedzibą w ul. Władysława Sikorskiego 11/42, 39-400 Tarnobrzeg, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Rzeszów; e-mail: biuro@harderfit.eu – zwana dalej „Administratorem” i będąca jednocześnie Usługodawcą i Sprzedawcą.
  3. Dane osobowe Usługobiorcy i Klienta są przetwarzane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018 r. (Dz.U.2019.1781 t.j. z dnia 2019.09.19 ze zm.) (zwana dalej: Ustawą o ochronie danych osobowych) oraz ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.2020.344 t.j. z dnia 2020.03.03 ze zm.).
  4. Administrator oświadcza, iż chroni interesy osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane osobowe są przetwarzane zgodnie z obowiązującym prawem; zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami w jakich są przetwarzane.
  5. Wszelkie wyrażenia występujące w niniejszej polityce prywatności rozpoczynające się dużą literą (np. Sprzedawca, Panel Klienta, Usługa Elektroniczna) należy rozumieć zgodnie z ich definicją zawartą w Regulaminie Klubu dostępnym na Stronie Internetowej.

 

 II. Cel oraz zakres zbierania danych

 

  1. Każdorazowo cel, zakres oraz odbiorcy danych przetwarzanych przez Administratora wynika z działań podejmowanych przez Usługobiorcę lub Klienta w Panelu Klienta.
  2. Cele i zakres zbierania danych osobowych Usługobiorców lub Klientów przez Administratora są następujące:

Rejestracja – w trakcie rejestracji prosimy o podanie danych niezbędnych do założenia konta w Panelu Klienta. Zarejestrowany klient po zalogowaniu ma również możliwość weryfikacji statusu wykupionej usługi i zarządzania nią. Zarejestrowany i zalogowany klient w każdej chwili może samodzielnie poprawiać lub uzupełniać dane. W trakcie rejestracji prosimy o podanie danych: imię i nazwisko, numer telefonu, adres e-mail numer i seria dowodu osobistego, adres zamieszkania, numer PESEL. Potrzebujemy danych osobowych, aby móc zawrzeć i wykonywać umowę pomiędzy nami, a tym samym świadczyć Ci usługi. Jeśli z jakiegoś powodu nie podasz tych danych osobowych, niestety nie będziemy mogli zawrzeć z Tobą umowy, a w konsekwencji nie będziesz mógł korzystać z Harder. Jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać od Ciebie podania innych danych niezbędnych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych. Poza tymi przypadkami podanie Twoich danych jest dobrowolne. Dane podane w trakcie rejestracji są przetwarzane wyłącznie przez Administratora i nie są wykorzystywane w żaden inny sposób.

Subskrypcja Newslettera – w przypadku subskrypcji newslettera oraz wyrażenia zgody na jego otrzymywanie w procesie rejestracji lub składania zamówienia prosimy jedynie o podanie adresu e-mail, na który przesyłane będę informacje handlowe od Administratora, z których w każdej chwili możesz zrezygnować logując się na swoje konto w Panelu Klienta lub klikając link anulujący subskrypcję, znajdujący się w stopce każdego newslettera.

  1. Odbiorcami danych osobowych Klientów Harder mogą być:

-właściciele innych klubów działających w ramach sieci Harder,

-podmioty współpracujące z Administratorem, a także podmioty wspierające bieżące procesy biznesowe Administratora takie jak banki i operatorzy płatności, świadczące usługi księgowe, prawne, marketingowe, pocztowe i kurierskie, dostawcy odpowiedzialni za obsługę systemów informatycznych i sprzętu, podmioty archiwizacyjne, a także firmy ubezpieczeniowe, z którymi Administrator zawarł umowy ubezpieczenia.

  1. Administrator zastrzega sobie prawo ujawnienia wybranych informacji dotyczących osoby, której dane dotyczą, właściwym organom bądź osobom trzecim, które zgłoszą żądanie udzielenia takich informacji, w oparciu o odpowiednią podstawę prawną oraz zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
  2. Podanie danych osobowych, o których mowa w punkcie powyżej może być niezbędne do zawarcia i realizacji Umowy Sprzedaży. Każdorazowo zakres danych wymaganych do zawarcia umowy wskazany jest uprzednio na Stronie Internetowej oraz w Regulaminie Klubu.

 

III. Pliki Cookies

 

  1. Pliki Cookies stanowią informacje tekstowe w postaci plików tekstowych, wysyłane przez serwer i zapisywane po stronie osoby odwiedzającej Stronę Internetową.
  2. Twoje dane osobowe, które pobierane są automatycznie po wejściu na Stronę Internetową:
  • System informatyczny – z którego korzysta Strona Internetowa i Panel Klienta automatycznie gromadzi w logach dane związane z urządzeniem, z którego korzystasz łącząc się z Panelem Klienta. Dane te gromadzone są jedynie w celach statystycznych i dotyczą: typu urządzenia, systemu operacyjnego, rodzaju przeglądarki internetowej, rozdzielczości ekranu, głębi kolorów, IP, dostawcy usług internetowych i są wykorzystywane jedynie w procesie optymalizacji w celu zapewnienia jak największej wygody korzystania.
  • Pliki „Cookies” – Administrator może przetwarzać dane zawarte w plikach Cookies podczas korzystania z Panelu Klienta w następujących celach: identyfikacji Usługobiorców jako zalogowanych w Panelu Klienta i pokazywania, że są zalogowani; odnotowania Produktów dodanych do koszyka w celu złożenia Zamówienia; zapamiętywania danych z wypełnianych Formularzy Zamówienia, ankiet lub danych logowania do Panelu Klienta; dostosowywania zawartości Strony Internetowej do indywidualnych preferencji Usługobiorcy (np. dotyczących kolorów, rozmiaru czcionki, układu strony) oraz optymalizacji korzystania ze Strony Internetowej i Panelu Klienta; prowadzenia anonimowych statystyk przedstawiających sposób korzystania ze Strony Internetowej i Panelu Klienta. W przypadku, gdy nie zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies może zablokować ich umieszczenie odpowiednio konfigurując swoja przeglądarkę internetową. Informacje jak to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.
  • Google Analytics (cookies) – Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez Stronę Internetową źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.
  • Google AdWords (cookies) -Google AdWords wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przez Stronę Internetową oceny poprawności i skuteczności prowadzonej działalności reklamowej z wykorzystaniem sieci AdWords. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.
  1. Administrator wskazuje, iż większość przeglądarek internetowych dostępnych na rynku domyślnie akceptuje zapisywanie plików Cookies. Każdy ma możliwość określenia warunków korzystania z plików Cookies za pomocą ustawień własnej przeglądarki internetowej.
  2. Ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików Cookies są istotne z punktu widzenia zgody na korzystanie z plików Cookies przez Stronę Internetową i Panel Klienta – zgodnie z przepisami taka zgoda może być również wyrażona poprzez ustawienia przeglądarki internetowej. W braku wyrażenia takiej zgody należy odpowiednio zmienić ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików Cookies.
  3. Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików Cookies oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy przeglądarki internetowej.
  4. Administrator przetwarza także zanonimizowane dane eksploatacyjne związane z korzystaniem ze Strony Internetowej (adres IP, domena) do generowania statystyk pomocnych w administrowaniu Stroną Internetową. Dane te mają charakter zbiorczy i anonimowy, tj. nie zawierają cech identyfikujących osoby odwiedzające Stronę Internetową. Dane te nie są ujawniane osobom trzecim.

 

 IV. Portale Społecznościowe

  1. Administrator przetwarza dane osobowe Użytkowników odwiedzających profile Administratora prowadzone w mediach społecznościowych (Facebook, YouTube, Instagram). Dane te są przetwarzane wyłącznie w związku z prowadzeniem profilu, w tym w celu informowania Użytkowników o aktywności Administratora i promowaniu różnego rodzaju wydarzeń, usług oraz produktów – podstawą prawną przetwarzania jest prawnie uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) polegający na promowaniu własnej marki.

 

 V. Narzędzia analityczne i marketingowe stosowane przez Administratora

 

  1. Poza narzędziami wymienionymi w rozdziale III punkcie 2 jakimi są Google Analytics i Google AdWords Administrator korzysta z:

-FACEBOOK PIXEL. Administrator korzysta z narzędzi marketingowych Facebook Pixel, które są plikami cookies firmy Facebook Ireland Ltd., umożliwiającymi kierowanie spersonalizowanych reklam na portalu Facebook. Administrator posiada wyłącznie informacje na temat działań Użytkownika podjętych w ramach jego Strony. Niemniej firma Facebook w sposób całkowicie niezależny od Administratora może łączyć informacje, o których mowa powyżej z innymi informacjami zbieranymi w ramach korzystania przez Użytkownika z portalu Facebook i wykorzystywać dla swoich własnych celów, w tym marketingowych. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych przez Facebook można znaleźć pod tym linkiem: https://pl-pl.facebook.com/help/443357099140264?helpref=about_content.

-LINKEDIN. Administrator korzysta z narzędzi marketingowych LinkedIn, zarządzanej przez firmę LinkedIn IrelandUnlimited Company. Każde wywołanie jednej ze Stron Administratora, która zawiera funkcje LinkedIn, powoduje nawiązanie połączenie z serwerami LinkedIn. Do LinkedIn trafia informacja o odwiedzeniu przez Użytkownika Strony za pomocą adresu IP. LinkedIn może przyporządkować wizytę Użytkownika na Stronie do Użytkownika i jego konta w serwisie LinkedIn. Administrator nie posiada wiedzy o treści przekazywanych danych ani o sposobie korzystania z nich przez LinkedIn. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych przez LinkedIn można znaleźć pod linkiem: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy.

-WTYCZEK SPOŁECZNOŚCIOWYCH:

– WTYCZKA FACEBOOKZe Stroną zintegrowane są wtyczki do serwisu społecznościowego Facebook. Wtyczka Facebook na Stronie jest oznaczona logiem Facebook. Wtyczka bezpośrednio połączy Użytkownika z profilem Administratora na serwerze Facebooka. Facebook może wówczas uzyskać informację, że Użytkownik odwiedził Stronę ze swojego adresu IP. Użytkownik odwiedzając Stronę będąc zalogowanym na swój profil na Facebooku, Facebook zarejestruje informację o wizycie. Nawet jeżeli Użytkownik nie jest zalogowany Facebook jest w stanie pozyskiwać informacje o adresie IP. Administrator nie posiada wiedzy na temat treści przekazywanych danych, ani ich wykorzystywania przez Facebook. W celu uzyskania dodatkowych informacji dotyczących prywatności na portalu Facebook proponujemy kontakt bezpośrednio z Administratorem serwisu Facebook lub zapoznanie się z polityką prywatności portalu pod adresem: https://www.facebook.com/about/privacy/. W przypadku gdy Użytkownik nie życzy sobie, aby Facebook mógł pozyskiwać informacje dotyczące jego wizyt w serwisie Administratora, należy wcześniej wylogować się ze swojego konta na Facebook;

– WTYCZKA INSTAGRAM. Ze Stroną zintegrowane są wtyczki do serwisu firmy Instagram LLC. Wtyczka Instagram na Stronie jest oznaczona logiem firmy Instagram w formie „Kamery Instagram”. Po wejściu na Stronę, która zawiera taką wtyczkę, kliknięcie tego przycisku spowoduje nawiązanie bezpośredniego połączenia z serwerami Instagram. Wtyczka bezpośrednio połączy Użytkownika z profilem Administratorem na serwerze Instagrama. Instagram może wówczas uzyskać informacje, że Użytkownik odwiedził Stronę ze swojego adresu IP. Użytkownik odwiedzając Instagram, nawet jeżeli Użytkownik nie jest zalogowany, jest w stanie pozyskiwać informacje o adresie IP. W wyniku tego osadzenia Instagram otrzymuje informację, że przeglądarka Użytkownika otworzyła odpowiednią Stronę, nawet gdy Użytkownik nie posiada  profilu serwisu  Instagram lub nie jest aktualnie zalogowany do Instagrama. W celu uzyskania dodatkowych informacji dotyczących prywatności firmy Instagram Administrator proponuje kontakt bezpośrednio z Administratorem serwisu Instagram lub zapoznanie się z polityką prywatności portalu pod adresem: https://help.instagram.com/155833707900388/. W przypadku gdy Użytkownik nie życzy sobie, aby Instagram powiązywał informacje zebrane za pośrednictwem Strony Administratora bezpośrednio z kontem Instagram Użytkownika, należy wcześniej wylogować się ze swojego konta na Instagramie. Wczytywanie wtyczek Instagrama można również całkowicie zablokować za pomocą dodatków do przeglądarki, np. za pomocą dodatku blokującego wykonywanie skryptów.

– WTYCZKA YOUTUBE. Strona Administratora została zintegrowana z dostawcą usług wideo YouTube (YouTube LLC., spółkę należącą do Google Ireland Ltd.) Aktywne kliknięcie przycisku wtyczki powoduje nawiązanie połączenia z serwerami YouTube. Jeżeli Użytkownik jest zalogowany do swojego konta na YouTube, to YouTube przypisuje informację o odwiedzeniu Strony Administratora do osobistego konta Użytkownika. Kliknięcie przycisku odtwarzania filmu, również przypisuje o tym informację do konta użytkownika serwisu YouTube. W celu uzyskania dodatkowych informacji dotyczących przetwarzania danych i ochrony prywatności przez YouTube (Google) Administrator zaleca zapoznanie się z polityką prywatności pod adresem: https://policies.google.com/privacy?hl=pl&gl=pl. W przypadku gdy Użytkownik nie życzy sobie, aby YouTube powiązywał informacje zebrane za pośrednictwem Strony Administratora bezpośrednio z kontem Użytkownika na YouTube, należy wcześniej wylogować się ze swojego konta YouTube i innych kont użytkowników YouTube i innych kont użytkowników YouTube LLC i Google Inc., a także usuwając pliki cookies tych firm przed wizytą na Stronie Administratora.

 

 VI. Okres, przez który dane osobowe będą przechowywane:

  1. dane osobowe przetwarzane w celu zawarcia lub wykonania umowy oraz wypełnienia obowiązku prawnego Administratora będą przechowywane przez okres obowiązywania umowy, a po jego upływie przez okres niezbędny do:
    1. posprzedażowej obsługi klientów (np. obsługi reklamacji),
    2. zabezpieczenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń przysługujących Administratorowi,
    3. wypełnienia obowiązku prawnego Administratora (np. wynikającego z przepisów podatkowych lub rachunkowych).
  2. dane osobowe przetwarzane na potrzeby marketingu produktów lub usług własnych Administratora na podstawie uzasadnionego interesu prawnego, będą przetwarzane do czasu zgłoszenia sprzeciwu przez osobę, której dane dotyczą,
  1. dane osobowe przetwarzane na podstawie odrębnej zgody będą przechowywane do czasu jej odwołania.

 

 VII. Podstawa przetwarzania danych

 

  1. Podanie danych osobowych przez Usługobiorcę lub Klienta jest dobrowolne, jednakże niepodanie wskazanych na Stronie Internetowej w Panelu Klienta oraz w Regulaminie Klubu danych osobowych niezbędnych do zawarcia i wykonania Umowy Sprzedaży lub umowy o świadczenie Usługi Elektronicznej będzie skutkował brakiem możliwości zawarcia takiej umowy.
  2. Podstawą przetwarzania danych osobowych Usługobiorcy lub Klienta jest konieczność realizacji umowy, której jest stroną lub podjęcia na jego żądanie działań przed jej zawarciem.
  3. W przypadku przetwarzania danych w celu marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora wyrażenie zgody na takie przetwarzanie danych jest dobrowolne.

 

 VIII. Prawo kontroli, dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania

 

  1. Usługobiorca lub Klient mają prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz do ich poprawiania w każdym momencie.
  2. Każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania swoich danych, zawartych w zbiorze danych Administratora, a zwłaszcza prawo do:
  • żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych,
  • czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem ustawy albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane.
  1. W sytuacji udzielenia przez Usługobiorcę lub Klienta zgody na przetwarzanie danych w celu marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora zgoda może być odwołana w każdym czasie.
  2. W sytuacji gdy Administrator zamierza przetwarzać lub przetwarza dane Usługobiorcy lub Klienta w celu marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora, osoba której dane dotyczą uprawniona jest do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania jej danych.
  3. Celem realizacji uprawnień, o których mowa wyżej należy skontaktować się z Administratorem poprzez przesłanie wiadomości pisemnie lub pocztą elektroniczną na adres Administratora wskazany w niniejszej polityce prywatności.

 

 IX. Ochrona danych osobowych

 

  1. Strona Internetowa może zawierać hiperłącza do innych stron internetowych. Administrator sugeruje by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko niniejszej Strony Internetowej i Panelu Klienta.
  2. Administrator równocześnie z zarejestrowaniem w GIODO wdrożył politykę bezpieczeństwa danych osobowych i politykę bezpieczeństwa systemu IT, które zapewniają skuteczną ochronę Twoich danych osobowych.
  3. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem. Zastosowano środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych zgodne z wymaganiami określonymi w przepisach o ochronie danych osobowych, w tym rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024) oraz wytycznymi Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Administrator dopełnił wszelkich prawem przewidzianych obowiązków w zakresie ochrony danych osobowych.
  4. Administrator udostępnia następujące środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną:
  • zabezpieczenie zbioru danych przed nieuprawnionym dostępem;
  • dostęp do Konta jedynie po podaniu indywidualnego loginu i hasła;
  • dostęp do Twoich danych osobowych, mają tylko ci pracownicy, którzy zostali przeszkoleni zgodnie z polityką bezpieczeństwa danych osobowych i podpisali stosowne zobowiązania zobowiązujące ich do ochrony.
  • certyfikat SSL – gwarantuje, że komunikacja jest szyfrowana 256 bitowym kluczem.

 

 X. Postanowienia końcowe

 

  1. Administrator zastrzega sobie prawo zmiany polityki prywatności, o ile będzie wymagać tego obowiązujące prawo, ulegną zmianie warunki technologiczne funkcjonowania Strony Internetowej i Panelu Klienta lub zmiana będzie wprowadzać standard wyższy od minimum wymaganego prawem. O takiej zmianie Administrator powiadomi drogą elektroniczną (na wskazany przy rejestracji e-mail). Powiadomienie zostanie wysłane co najmniej na 30 dni przed wejściem w życie nowej polityki prywatności.
  2. Administrator kontaktuje się z Tobą korzystając z podanego e-maila, a tylko w szczególnych sytuacjach korzystamy z podanego przez Ciebie numeru telefonu. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości co do polityki prywatności i bezpieczeństwa Twoich danych osobowych zachęcamy do kontaktu pod naszym adresem e-mail: biuro@harderfit.eu. W przypadku chęci aktualizacji lub usunięcia Twoich danych osobowych, o ile nie możesz lub nie chcesz zrobić tego samodzielnie, prosimy o kontakt pod naszym adresem e-mail: biuro@harderfit.eu.